NRZ adviseert diploma C steeds nadrukkelijker

Golfslagbaden, stroomversnellingen, wildwaterbanen. Moderne zwembaden zijn voor kinderen aanzienlijk gevaarlijker en uitdagender dan vroeger. En wat te denken van stroming in open water… Om je kind tegenwoordig écht veilig alleen te laten zwemmen, heeft de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) de eisen voor ABC-diploma’s begin dit jaar verzwaard. Met een belangrijkere rol voor diploma C.

Na het behalen van het A- en B-diploma zitten de zwemslagen er zowel boven als onder water bij je kind goed in. En ook is hij of zij gewend om lange afstanden te zwemmen. De techniek is zo aangescherpt dat je zoon of dochter zo weinig mogelijk energie verspild, met zelfvertrouwen zwemt en plezier heeft in het water.

Maar is je kind dan ook echt klaar om in zijn eentje in alle zwembaden, wildwaterparken en buitenplassen te gaan zwemmen? Als ouder sta je ook met het A- en B-diploma op zak nog steeds voor de lastige afweging of je kind inderdaad al zonder toezicht te water kan. Want dit is sterk afhankelijk van hoe oud en zelfstandig je kind al is.

Vervolgtraject

Door het C-diploma nadrukkelijker als vervolgtraject te adviseren, wil het NRZ jou als ouder meer zekerheid bieden. Je kind leert nog langere afstanden te overbruggen met nog meer zwemslagen. Maar minstens zo belangrijk als een beter uithoudingsvermogen bereidt het C-diploma je zoon of dochter ook voor op onverwachte situaties met tal van survivaltechnieken.

De NRZ zelf stelt het tegenwoordig als volgt: ‘Pas met diploma C beheers je alle vaardigheden voor zwembaden met attracties en open wateren, zoals recreatieplassen, brede sloten en vaarten.’ Bij zwembad Bestevaer hebben we de verzwaarde eisen van de NRZ inmiddels in onze zwemdiplomeringen verwerkt. Ook wij onderstrepen in dat opzicht het toegenomen belang van diploma C.

Meer over de zwemles ABC-eisen lees je hier ».